SON DƏQİQƏ

Balığı niyə yeməliyik?-BALIĞIN 10 FAYDASI

Tarix:

16-02-2018, 18:48

/ 2 913 dəfə oxundu.
Balığı niyə yeməliyik?-BALIĞIN 10 FAYDASI

Balıq, zəngin vitamin və güclü qida dəyəri  baxımından həm uşaqların, həm də yaşlıların nizamlı olaraq yeməsi lazım olan bir qidadır. Yaşadığı dənizə və mövsümünə görə dəyişməklə birlikdə xüsusilə qış aylarında təzə və çox müxtəlif olan balıq, həftədə ən azı 2-3 gün süfrədə  olmalıdır.

Balığın sağlamlıq üzərində ki,təsirlərinə diqqət  verən Qidalanma və Pəhriz Mütəxəssisi Həsrət Tay, balığın bilinməsi lazım olan 10 mühüm fayadalarından danışıb. Gunaz.az balığın faydalrını sizlərə təqdim edir

İmmunitet sistemini qoruyur: Xüsusilə mövsümündə yeyilən balıq, daşıdığı yağ turşuları sayəsində immunitet sisteminin gücləndirilməsi üçün son dərəcə lazımlı olan bir qidadır. Balıq qripə və infeksiyalara qarşı orqanizmi qoruyur.Xüsusilə mövsümündə olan balığı həftədə 2 dəfə müntəzəm olaraq  yemək  lazımdır.

Omega3 anbarı: Balıqda, digər heyvan mənşəli qidaların əksinə, doymuş yağ əvəzinə, doymamış yağ turşuları deyilən omega3-də yağ turşuları olur. Omega3, bədənin istehsal etmədiyi  və ən çox balıqda olan son dərəcə faydalı bir yağdır. Xüsusilə soyuq su balıqlarında: Alabalıq, skumbriya, sardana və ton balığı omega3-də olduqca zəngindir. Omega3: Ürək və damar sağlamlığını qoruyucu xüsusiyyəti ilə yanaşı, gözdə sarı nöqtə xəstəliyi riskini azaldır.

Zəka inkişafına fayda verir: Balıq, yoddan zəngin bir qida mənbəyi olaraq zəka inkişafında mühüm rol oynayır. Balıq yeyən uşaqların zəka  artımı  və öyrənmə qabiliyyətlərinin artdığı görülür. Xüsusilə hamiləliyin ilk üç ayında nizamlı balıq yeyən anaların uşaqlarında öyrənmə, qavrama qeydə alınaraq müəyyən edilib. Körpə və uşaqlarda zəka inkişafını dəstəkləyən balığın tərkibindəki DHA, görmə və nevroloji inkişafın sağlam bir şəkildə inkişafında son dərəcə fəal rol oynayır.

Alzheimer riskini salır: İnsan ömrünün uzanması ilə birlikdə əsrin xəstəliyi olaraq getdikcə daha tez-tez görülən Alzheimera qarşı həftədə 2 dəfə balıq yemək  böyük əhəmiyyət daşıyır. Balıq yağının və Omega3 yağ turşusunun faydalarından biri də Alzheimer riskini aşağı salmasıdır. Alzheimer yol açdığı yaddaş itkisinin qarşısını almaqda güclü bir silah olan balıq, xüsusilə də buğlama və ya qızartma halında pişirilərək yeyilməlidir.

Ürək sağlamlığını qoruyur: Balıq tam bir qəlbin dostudur. Balığın içərisindəki omega3 yağ turşuları pis xolesterini (LDL) salarkən yaxşı xolesterini (HDL) artırır. Qandakı trigliserid yəni sərbəst yağların azaldılmasını təmin edir. Təzyiqi aşağı salaraq ürək çatışmazlığından və enmə riskindən qoruyur, qanın laxtalanmasının qarşısını alaraq süxurunu artırır.

Sümükləri gücləndirir: Balıq, sümükləri də gücləndirir. Xüsusilə də qılçığı ilə məğlub olan kiçik balıqlar kalsiumdan zəngin olduğundan, sümüklərin güclənməsini təmin edir. Bu xüsusiyyəti ilə sümük əriməsi problemi yaşayanlar, menopauza dövründə qadınlar və yaşlılar bol - bol balıq yemələri məsləhət görülür.

Hüceyrələri bərpa edir: Zülallar orqanizm üçün çox əhəmiyyətli qida mənbəyidir. Balığın da aralarında yer aldığı bəzi qidalarında keyfiyyətli zülal yağlarını əmələ gətirir. Zülal, hüceyrələrin bərpa olunması və yeni toxumaların inkişafı  üçün mühüm vəzifəyə sahibdir. Buna görə zülal baxımından zəngin olan balıq mütləq qəbul edilməlidir.

Depressiyadan qoruyur: Gərgin iş tempi,gündəlik həyatın fəallığı və problemlər bəzən üst-üstə gəlir. Xüsusilə şəxsiyyət etibarına meylli olan insanlarda stress yerini depressiya ala bilər. Aparılan araşdırmalar  xüsusən alabalıq, skumbriya və ton balığı kimi yüksək nisbətdə Omega3 yağ turşularını ehtiva edən balıqlar depressiyaya qarşı böyük fayda verdiyini ortaya qoyur.

Diabet riskini azaldır: Omega3 gənclərdə diabet riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. İnsulinin funksiyasını artırıb, Tip 2 diabetə qarşı qoruma təmin edir. Bu səbəblə diabet xəstələrinin və diabet riski daşıyanların tez-tez balıq  yeməsi  məsləhət görülür.

Oynaq ağrılarını azaldır: Omega3 yağ turşuları, toxumaların ziyan görməsinə səbəb olan mexanizmlərin geri dönüşünü təmin edərək anti-inflamatuar təsir göstərən ən güclü qida komponentlərindən biridir. Xüsusilə romatoid, artrit xəstələrində görülən oynaq revmatizmin azaldılması və mövcud ağrıların aradan qaldırılmasında balığın əhəmiyyətli faydaları var.

скачать dle 12.1

Şərhlər