SON DƏQİQƏ

Qaraciyərin dostu 12 əsas qida

Tarix:

27-05-2023, 13:16

/ 3 139 dəfə oxundu.
Qaraciyərin dostu 12 əsas qida

Qaraciyər üçün hansı qidalar faydalıdır?

Gəlin qaraciyər üçün faydalı qidalara qısaca nəzər salaq və sağlam qaraciyər üçün istehlak edə biləcəyiniz qidalarla tanış olaq:

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
Sitrus meyvələri
Zerdeçal (sarıkök)
Sarımsaq
 Ənginar
Çuğundur
Kələm
Qaragilə
Badam
Yaşıl çay
Kök
Rozmarin 

Yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər
İspanaq və pazı kimi yaşıl yarpaqlı tərəvəzlər yüksək miqdarda C vitamini, dəmir və folat ehtiva edir. Bu maddələr həmçinin qaraciyərdən toksinlərin çıxarılmasına kömək edir və qaraciyərin ümumi sağlamlığını dəstəkləyir. Necə yeməliyik deyə soruşsanız mövsümə uyğun seçdiyiniz yaşıl yarpaqlı tərəvəzləri salatlarınıza əlavə edib, yeməklərinizdə garnitür olaraq istifadə edə bilərsiniz.

Sitrus meyvələri
Bildiyiniz kimi, ən çox sevdiyimiz ləzzətlərdən biri olan sitrus meyvələrində, xüsusilə portağal, naringi, limon və qreyfrutda da yüksək miqdarda C vitamini var. Bu antioksidan xüsusiyyətlər bədəndəki sərbəst radikalları təmizləyərək qaraciyərin sağlamlığını qorumağa kömək edir. Sitrus meyvələrinin bu xüsusiyyətindən faydalanmaq üçün onları tək başına təzə istehlak edə, suyunu sıxaraq içə və ya salatlarınıza əlavə edə bilərsiniz.

Zerdeçal (sarıkök)
İltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik olan zerdeçal, tərkibindəki curcumin adlı maddə sayəsində qaraciyərdə iltihablanma riskini azaldır və mövcud iltihabların sürətlə sağalmasına dəstək verə bilir. Zerdeçaldan təzə və ya toz halında yeməklərinizdə istifadə edə bilərsiniz.

Sarımsaq
Sarımsağın tərkibində selenium və allisin kimi qaraciyər sağlamlığının qorunmasında mühüm rolu olan maddələr var. Bu maddələr toksinlərlə mübarizədə qaraciyəri dəstəkləyir. Sarımsağın bu xüsusiyyətindən faydalanmaq üçün yeməklərinizdə, şorbalarınızda, hətta qəlyanaltılarınızda və salatlarınızda dadlandırıcı olaraq istifadə edə, gündə 1 diş sarımsağı tək yeməyə cəhd edə bilərsiniz.

Ənginar
Ənginar həm də yüksək miqdarda antioksidant və lif ehtiva edir. Bu liflər bədəndən toksinləri çıxarmağa kömək edir və qaraciyəri sağlam saxlayır. Məhz buna görə də ən çox qaraciyər dostu qidalar arasında yer alan ənginarları mövsümdə bol-bol ala, qaynadıb, zeytun yağı ilə xörək hazırlayaraq və ya salatlarınıza əlavə edərək müxtəlif üsullarla istehlak edə bilərsiniz.

Çuğundur
Antioksidan xüsusiyyətlərə malik bir maddə olan yüksək miqdarda betanini ehtiva edən çuğundur, bu antioksidan xüsusiyyətləri sayəsində qaraciyərin zədələnməsinin qarşısını alır və qaraciyər sağlamlığını dəstəkləyir.

Kələm

Tərkibində güclü antioksidant, antimikrobiyal, iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malik sulforafan adlı maddənin olduğu qidalardan biri olan kələm də qaraciyərə faydalı qidalardandır. Çünki tərkibindəki bu xüsusi maddə sayəsində qaraciyərdəki toksinlərin sürətlə parçalanaraq atılmasını təmin edir ki, bu da qaraciyərin ümumi sağlamlığını qorumağa kömək edir.

Qaragilə
Flavonoidlər, antioksidantlar və C vitamini ilə zəngin bir meyvə olan qaragilə, bu xüsusiyyətləri sayəsində qaraciyərdəki sərbəst radikalları zərərsizləşdirir, qaraciyərin ümumi sağlamlığını qoruyarkən, qaraciyər yağlanması kimi problemlər riskini də azaldır.

Badam
Yüksək qida lifi, zülal, E vitamini və sağlam yağlar sayəsində badam qaraciyər üçün faydalı qidalar arasındadır. Bu maddələr sayəsində badam qaraciyərdə iltihablanma riskini azaldır və toksinlərin təmizlənməsinə dəstək verir. Həkiminiz əksini söyləmədiyi təqdirdə gündə 1 ovuc duzsuz, xam formada istehlak edə bilərsiniz.

Yaşıl çay
Yaşıl çayın antioksidanlarla zəngin olmadığını hər kəs bilir. Bu xüsusiyyəti sayəsində qaraciyərin piylənməsinin qarşısını ala bilən yaşıl çay, varlığını sağlam şəkildə davam etdirmək üçün qaraciyərdəki fermentləri də dəstəkləyir. Gündə 1 stəkan yaşıl çay içə bilərsiniz.

Kök
Beta-karotin, C vitamini və K vitamini ilə zəngin bir tərəvəz olan kök, bu komponentlər sayəsində qaraciyərin sağlamlığının qorunması üçün vacib olan sərbəst radikalları zərərsizləşdirir. Kökün bu xüsusiyyətindən faydalanmaq üçün onu çiy halda istehlak etmək məsləhət görülür.

Rozmarin 
Flavonoidlər və antioksidantlarla zəngin bir bitki olan rozmarin qaraciyərdən toksinlərin çıxarılmasına kömək edir və qaraciyərin yağlanması riskini mümkün qədər azaldır. Bu təsirlərdən yararlanmaq üçün yeməklərə ədviyyat kimi rozmarin əlavə etmək və ya çay kimi dəmləyib içmək məsləhətdir.

Əhəmiyyətli bir qeyd: Qaraciyər üçün faydalı olduğu bilinən qidaları sadaladıq, lakin əgər siz, xüsusən də qaraciyərinizdə problem varsa, xroniki, ciddi xəstəliyiniz varsa, müntəzəm olaraq dərman istifadə edirsinizsə, xüsusi pəhriz, heç bir məhsuldan, inqrediyentlərdən, o cümlədən yuxarıda göstərilən təbii qidalardan istifadə etməyin. Həkiminizlə məsləhətləşmədən qidaları istehlak etməyə başlamayın, həkiminizin tövsiyələrindən kənara çıxmayın.
скачать dle 12.1

Şərhlər

XƏBƏR LENTİ