Rusiyalı diş həkimi Viktoriya Kvakina xəbərdarlıq edib ki, bəzi içkilərin tərkibində olan turşular və fermentlər dişlərə zərər verə bilər.
Bunlardan biri də tanin ehtiva edən qəhvədir. O, piqmentlərin minaya daxil olmasını asanlaşdırır və qəhvə içənlərin dişlərinin saralmasına səbəb olur. Eyni məsələ kola və çay sevənlərə də aiddir.
Ancaq diş minasına ən böyük zərər verən, Kvakinanın fikrincə, spirtdir.
Həkim belə xüsusiyyətin daha az dərəcədə pivədə, daha çox dərəcədə isə viski və şərabda olduğunu deyib. Bu, dişlərin vəziyyətində təsir, tüpürcək zülalı ilə qarşılıqlı əlaqədə olan və diş minasının rəngini dəyişdirən tanin turşusunun bol olması ilə əlaqələndirilir.
"PH nə qədər aşağı olarsa, turşuluq faizi də bir o qədər yüksək olur və nəticədə mina qatı dağılır. Qeyd etmək lazımdır ki, bütün alkoqollu içkilər dişlərə mənfi təsir göstərir, lakin şərab ən çox zərər verir, xüsusən də yarı şirin və şirin olanlar. Çünki belə növlərdə şəkər var”, - deyə mütəxəssis əlavə edib.